Pengunjung

Ceramah Palestin.. Insaflah

>> Thursday, April 16, 2009Petang tadi satu sesi ceramah Kesedaran Palestin telah diadakan di Kolej Komuniti Rompin. Ceramah tersebut adalah idea Tuan Pengarah KK Rompin, melalui daya usaha penyelaras kebajikan kolej iaitu En. Shahir bin Sabu. Ceramah tersebut disampaikan oleh sdr Abdul Bashir bin Abdul Ghani, setiusaha Haluan Palestin cawangan Pahang.
Sepanjang mendengar ceramah selama hampir 2 jam berbagai isu dikupaskan, digarapkan dengan begitu baik membuatkan hati pendengar begitu tersentuh sehingga mengalirkan airmata. Tayangan video seperti tangisan bayi, ratapan kanak-kanak yang dibedah tanpa bius begitu syahdu sekali.
Gambar di atas adalah menunjuk kedudukan Masjid Al Aqsa. Media sering mengetengah masjid berkubah kuning (dome of the rock) sehingga memesongkan fikiran kita seolah-olah itulah masjid al-aqsa. Pihak yahudi bercadang untuk membina solomon temple di tapak masjid Al Aqsa yang sebenar.


Media massa sering menggambarkan kejayaan puak Yahudi, tetapi tidak sesekali menceritakan perjuangan mujahidin di Palestin. Ini kerana agensi media antarabangsa seperti Reuters, Afp, CNN dan sebagainya merupakan lidah rasmi Yahudi.

Kronologi 29 hari serangan Yahudi di wilayah gaza.

1. Tentera Yahudi melancar serangan udara menggunakan 100 buah jet pejuang termoden buatan Amerika Syarikat untuk menyerang kawasan seluas 363 km persegi selama 4 hari dengan harapan menghancurkan terus prasarana dan membunuh seramai mungkin orang Islam.

2. Setelah menghancurkan prasarana mereka melancarkan serangan darat menggunakan beratus kereta kebal dan kelengkapan canggih. Peperangan ini adalah merupakan salah satu strategi kempen parti politik Israel. Pembunuhan ke atas orang Islam adalah merupakan perkara yang dituntut di dalam kitab talmud iaitu kitab karangan pendeta yahudi yang penuh kesesatan.

3. Selepas 29 hari menyerang pihak Yahudi melancarkan gencatan senjata mengejut.!!! Gencatan senjata sebelah pihak. Ia menimbulkan persoalan pihak mana yang menang?

4. Pertanyaannya; mengapa Israel melakukan hal ini? Israel boleh saja mendakwa mengalami trauma masa lalu yang atau kebimbangan terhadap serangan roket HAMAS yang kini mampu menjejak ke bumi mereka, namun perbuatan mereka kali ini sangat mengganggu dan di luar batasan kemanusiaan. Israel benar-benar gila dan terlalu berlebihan dalam menderita paranoid akan keamanan mereka.

5. Terdapat berbagai-bagai kejadian yang tidak pernah diketengahkan oleh mana-mana media dan boleh dikatakan gencatan senjata tersebut adalah kekalahan di pihak Yahudi.

6. Berikut adalah sebahagian dari tanda kekuasaan Allah di bumi Gaza .

a. Dr. Muawiyah Hassanein, Pengarah Ambulan Kecemasan dan Jabatan Kesihatan di Gaza menceritakan: "Para syuhada yang meninggal berhari-hari dan berminggu-minggu masih mengalirkan darah segar dari tubuhnya. Kami dan semua orang di sini sangat terkejut."

b. Abu Qudamah, salah seorang komander Hamas di wilayah Timur Az Zaitun, Kota Gaza bercerita: "Saya dan beberapa pejuang sedang menunggu kesempatan untuk menyerang kereta-kereta kebal Israel. Kami berdoa agar Allah menurunkan tentera-Nya dari langit untuk membantu kami. Dengan tiba- tiba tanpa disedari turunlah awan tebal menyelimuti wilayah kami. Kami masuk di antara puluhan kereta-kereta kebal itu tanpa diketahui oleh pihak musuh dan tidak dapat dikesan oleh pesawat-pesawat pengintai yang mundar mandir di udara. Kami mampu meletupkan kereta- kereta kebal itu, 5 tentera Zionis Israel terbunuh dan puluhan lagi tercedera."

c.Salah seorang tentera Israel sedang ditemuramah oleh media Israel, ia mengatakan bahwa ia kehilangan penglihatannya gara-gara melihat seorang pemuda yang memakai baju putih, melemparkan kepadanya segenggam pasir, pada waktu itu juga saya menjadi buta.

d. Tentera Israel yang lain pula menceritakan bahwa pejuang Hamas memerangkap mereka dalam banyak pertempuran umpama memerangkap ayam dan itik.

e. Salah seorang tentera Israel yang lain pula mengaku ia melihat ramai tentera Israel tercedera dan ditembak dari arah kanan dan kiri, namun tidak dapat dipastikan dan tidak diketahui dari mana tembakan itu berasal.

f. Apabila jenazah Hasan Bin Ismail Abu Syanab yang syahid pada hari pertama serangan Israel ke atas Gaza, hendak dikebumikan di liang lahad ayahnya, Asy-Syahid Ismail Abu Syanab, salah seorang pengasas dan pemimpin Hamas yang syahid pada tahun 2003, mereka dapati jasad Ismail masih dalam keadaan seperti mula-mula dikebumikan 5 tahun lalu. Kain kafannya masih putih bersih dan tiada tanda perubahan walaupun telah 5 tahun berlalu. Darah di kain kafannya seperti seolah-olah baru keluar pada masa itu juga manakala bendera yang digunakan untuk membalut tubuh Asy-Syahid Ismail semasa jenazahnya diarak 5 tahun lalu masih berbau wangian kasturi yang keluar dari tubuh beliau semasa kesyahidannya

g. Roket yang digunakan oleh Hamas adalah roket berteknologi rendah, keluaran lama negara Rusia yang tidak mampu mencapai jarak 40 km, namun bedilan hamas mampu mencapai sasaran melebihi 60 km. Ini adalah sebahagian daripada tanda-tanda kekuasaan Allah di bumi Gaza.

7. Bagi petugas sukarela yang berkhidmat di Gaza, mereka menyatakan mayat rakyat Palestin yang bergelimpangan tidak busuk dan berulat sepertimana pengalaman mereka ketika berkhidmat di Acheh. Tidak ada petugas yang perlu memakai penutup hidung sepanjang berkhidmat di sana.

8. Dengan kekuasaan Allah, bilangan 1300 orang Palestin yang gugur telah digantikan dengan kelahiran umat sebanyak 3000 orang sepanjang krisis.

9. Petugas menyatakan suasana kehidupan yang begitu dhaif telah menyemarakkan keimanan kepada warga penduduk Gaza. Ini terbukti apabila masuk waktu sembahyang mereka beramai-ramai mengerjakan ibadah, bersembahyang di sebalik runtuhan bangunan biarpun dalam suasana yang serba kekurangan10. Kematian dipihak Palestin adalah 1300 orang dan kebanyakannya adalah orang awam, iaitu kanak-kanak dan wanita manakala kerugian dianggarkan mencecah angka bilion yang merupakan hartabenda dan bangunan.

11. Kematian pejuang palestin tidak sampai pun 50 orang, berbanding kematian tentera Yahudi mencecah ratusan. Kerugian dipihak Israel dari peperangan ini mencecah puluhan bilion kesan dari belanja peperangan selama 29 hari. Dalam keadaan persenjataan yang serba kekurangan, puluhan kereta kebal dan pesawat terbang Israel berjaya ditembak jatuh oleh pejuang Palestin.

12. Duit peperangan ini sebenarnya disumbangkan oleh syarikat-syarikat Israel dan kebanyakannya telah bertapak di bumi kita.

“Tidak akan terjadi hari kiamat, hingga muslimin memerangi Yahudi.Orang-orang Islam membunuh Yahudi sampai Yahudi bersembunyi di balikbatu dan pohon. Namun batu atau pohon berkata, “Wahai muslim, wahaihamba Allah, inilah Yahudi di belakangku, kemarilah dan bunuh saja.Kecuali pohon Gharqad (yang tidak demikian), kerana termasuk pohonYahudi.”
(HR Muslim dalam Shahih Jami’ Ash-shaghir no. 7427)

0 comments:

Back to TOP  

Go to Mid Page  

Go to Bottom  

Waktu Solat Kawasan Rompin

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Back to MID PAGE