Pengunjung

Taklimat PTK Di PICC

>> Saturday, April 4, 2009

Pada 3 April lepas saya telah bertugas untuk mendengar taklimat Pengubahsuaian PTK. Di sini saya akan berkongsi sedikit pengetahuan, perbezaan ptk lama dan baru.Pekeliling berkenaan pertukaran tersebut adalah SPP Bil 19/2008. Ada beberapa pembaharuan antaranya :


  1. Pembaharuan Kaedah Penilaian

  2. Pemantapan Pengurusan

Antara kelebihannya.. penilaian tidaklah berasaskan peperiksaan semata-mata. Beberapa penambahan kaedah penilaian seperti temuduga, persembahan, pengucapan awam diperkenalkan. Peperiksaan hanya membawa markah 50% keseluruhan dan elemen peraturan kewangan diperkenalkan. Pegawai yang memangku jawatan juga boleh mengambil PTK pada gred yang lebih tinggi.


Antara kekurangannya .. apabila seseorang berada pada aras 3, hanya diberi peluang sekali sahaja untuk mendapat aras 4. Sekiranya ia gagal kali ke 2, tiada peluang bagi pergerakan gaji dari P1 ke P2.


Mulai 25 April 2009 KPTM mula menggunakan secara berperingkat. Kaedah baru ini melibatkan penilaian generik(umum) dan functional (khusus) manakala aras 4 bertukar ke A, 3 ke B, 2 ke C dan 1 ke D hanya digunakan sepenuhnya pada 1 Jan 2010.

Back to TOP  

Go to Mid Page  

Go to Bottom  

Waktu Solat Kawasan Rompin

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Back to MID PAGE